Vesperdienst in de Petrakerk op zondagavond 23 september

De Petrakerk bestaat 50 jaar. En dat gaat de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt van Bunschoten-Oost vieren. Een hele maand lang zijn er allerlei festiviteiten georganiseerd. Omdat ze 50 jaar gemeente zijn. Broers en zussen die samen de HEER van het leven willen dienen en volgen.

Daarin staan zij niet alleen. Dat zien we in de Vespers die we hier in ons dorp nu al bijna 10 jaren vieren. We zoeken elkaar, vinden elkaar in Woord en gebed en lied. In het luisteren en beleven van prachtige oude en nieuwe kerkmuziek. We beleven met elkaar de stilte. Want ook in de stilte zit de verkondiging.

Omdat het Vesperkoor meestal in de Petrakerk repeteert, is het heel mooi om hier samen met u allen een Vesperdienst te vieren.

De liturgie die we in onze Vesper gebruiken past naadloos in deze eredienst.

Dat de tekst voor de preek deze avond Matteüs 16:18 zal zijn, hoeft u niet te verwonderen. ‘U bent Petrus, de petra waarop ik mijn gemeente zal bouwen’, zegt Jezus hier tegen zijn discipel.

Ook al is het in onze eigen Vesper niet gebruikelijk dat we een preek horen, het is zondag en we vieren de erediensten. Bas Buitendijk, predikant van de Petrakerk en tevens vaste bas in het koor, gaat voor. De lezingen uit de Bijbel en de gebeden worden verzorgd door ds. Kees Hoek.

Het is een vast gebruik in de Vesper om na de lezing uit het Oude Testament een Magnificat (lofzang van Maria) te zingen en na de lezing uit het Nieuwe Testament een Nunc Dimittis (de Lofzang van Simeon). Deze keer zingen we een compositie van Daniël Rouwkema. Hij is één van de nieuwe kerkmuziekcomponisten van wie wij graag muziek zingen.

Zoals we gewend zijn volgt er een moment van verstilling en bezinning. We proberen de geweldige genade die ons in Christus is gegeven te laten bezinken en te ervaren in de stilte.

Tijdens de collecte gaan we met elkaar Psalm 84 zingen. Hoe goed is het om in uw huis te zijn, HEER. Voor ieder is er ruimte, zelfs de mus! En zijn wij niet meer waard dan een mus?

Zoals al gezegd, in de Woordverkondiging, de preek, staat Matteüs 16:18 centraal.

Na de preek zingt het koor deze tekst in het Latijn, in een compositie van Camille Saint-Saëns.

Natuurlijk zingt de gemeente zelf ook. U bent dat van ons gewend. En u bent gewend om in de eredienst te zingen. Dat is een heel mooi en goed gebruik. De Here spreekt ons aan, wij antwoorden in lied en gebed.

Wij als Vesperkoor verheugen ons op deze dienst. Het is voor ons een voorrecht dat te mogen doen en we zijn blij dat kerkenraad en feest comité ook enthousiast zijn voor onze plannen.

We hopen dat we, onder de zegen van de Heer van alle tijden en alle plaatsen een mooie dienst met elkaar gaan vieren.